Nakon velikih i iscrpnih priprema proteklog vikenda završena su vrhunska tri dana lovno – kinoloških događanja u Karlovcu i Velikoj Gorici. Sve je započelo u petak 16. rujna sa lovno kinološkim kupom „Četiri rijeke“ u organizaciji KD „Karlovac“ i karlovačke tvrtke za lovni turizam „KA-lov“. Izvrsni otvoreni karlovački ravničarski tereni pružili su lovkinjama, lovcima i njihovim psima, mogućnost prezentacije lovne vještine na najmanju poljsku koku – prepelicu. Dvadeset takmičara i četiri takmičarke iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije prezentirali su rad ispred FCI sudaca Davorina Andrijaševića, Nenada Vujanovića, Zlatka Piteše i Petra Klarića. Kao što je i ranije u najavi rečeno, predmetna divljač je bila isključivo prepelica koje je bilo u više nego obilnom broju a od divljači na terenu nalazila se i trčka na koju se nije vršio lov. Dan za lov je bio izrazito topao a uvjeti rada na terenu više nego zahtjevni. Nakon završenog lovno – kinološkog dana pobjednice i pobjednici su bili slijedeći.

Žene LKK Sveti Hubert „Četiri rijeke“:

 1. mjesto Nikolina Košćević, Hrvatska
 2. mjesto Jana Votrocova, Češka
 3. mjesto Petra Dežman, Slovenija

Muškarci LKK Sveti Hubert „Četiri rijeke“:

 1. mjesto Aleksandar Bunarević, Hrvatska
 2. mjesto Mario Josić, Hrvatska
 3. mjesto Bojan Valenčić, Slovenija

 

S obzirom da se organizator, zahvaljujući ponajviše lovcu iz susjednog lovačkog društva „Draganići“ Stjepanu Barkoviću, pobrinuo da ovoga puta kancelarija, ručak i večera budu u centru terena pod šatorom, doživljaj lova i komentiranje lovaca i pasa odvijalo se pred svim sudionicima i gledateljima kojih je bilo preko pedeset.

Noć nakon Svetog Huberta donijela je osvježenje u vidu jake kiše koja je prestala padati idući dan u samu zoru te omogućila ugodniji nastavak ispita u radu pasa ptičara s odstrjelom prepelice s dodjelom kandidature CACIT. Ispit je započeo sa ukupno dvije baterije kontinentalnih ptičara i jednom baterijom otočnih ptičara. Ponovno velik broj takmičara iz čitave Europe uz suđenje doajena svjetske lovne kinologije Harija Heraka te uvaženog suca i selektora aktualnih prvaka svijeta kontinentalnih ptičara iz Italije Marca Piva. Uz njih su još sudili i prokušano dokazani hrvatski sudački znalci: gospodin Nenad Vujanović i Zlatko Piteša. U nastavku dana mogao se vidjeti velik broj kvalitetnih pasa i njihovih vodiča. I ovoga puta ključna stvar je bila više nego dostatna količina prepelica kojih je u pojedinim turnusima bilo i previše te su podizanjem eliminirale pse. Uz prepelice je pronađeno i nekoliko jata trčki koje su na karlovačkim terenima sustavno pripremljene i znalački ispuštane od sredine mjeseca srpnja. Ono što se tijekom manifestacije i turnusima kontinentalnih ptičara svakako valjalo istaći je rad epanjel bretonke hrvatskog uzgoja Fany od Heraka koju je vodila Vladimira Dvorakova iz Češke. Kvaliteta ove kuje, viđene već ranije na proljetnom ispitu u Velikoj Gorici, ostavila je sve one koji su je gledali bez riječi. Rad bretonke te gotovo bezvučno vođenje od strane Dvorakova dovodi Fanny od Heraka iz impresivnog pretraživanja u nekoliko tipičnih bretonskih marki iza kojih slijedi maksimalna korektnost na polet i pucanj te konačno savršen aport koji izazivaju buran pljesak svih sudionika i gledatelja. Isto tako u drugoj bateriji prvo mjesto s ocjenom odličan odnosi njemački oštrodlaki ptičar pod vodstvom Miroslava Kalika iz Češke koji također dolazi iz Hrvatskog uzgoja od našeg vrsnog lovca i kinologa Zorana Postića. Među otočnim ptičarima u baraž dolaze i engleski pointer Solid Gold's Virus mađarske vlasnice Ignacz i engleski seter Alex vođen od strane Dvorakove iz Češke. Na kraju impresivan baraž na odličnom terenu te konačno dodijela titule CACIT za engleskog pointera Solid Gold's Virus te RCACIT za engleskog setera Alexa.

Rezultati za kontinentalne ptičare baterija A, sudac Marco Piva, Italija:

 1. mjesto CACT/CACIT – HR, epanjel breton Fany od Heraka, vodič Vladimira Dvorakova, Češka
 2. mjesto vrlo dobar Orla od Bartulovića – Ori, NKP, vodič Viktor Šegrt, Hrvatska
 3. mjesto vrlo dobar Romul, epanjel breton, vodič Ivo Šerić, Hrvatska

Rezultati za kontinentalne ptičare baterija B, sudac Hari Herak, Hrvatska:

 1. mjesto odličan Asko, njemački oštrodlaki ptičar, vodič Miroslav Kalik, Češka
 2. mjesto vrlo dobar Gyrkuvari Besces, mađarska kratkodlaka vižla, vodič Petra Dežman, Slovenija
 3. mjesto vrlo dobar Hinto VD Kreppelse Heide, njemački dugodlaki ptičar, vodič Miroslav Kalik, Češka

Rezultati za otočne ptičare suci Nenad Vujanović i Zlatko Piteša:

 1. mjesto CACT/CACIT – HR Solid Gold's Virus pointer, vodič J. Ignacz, Mađarska
 2. mjesto RCACT/CACIT – HR Alex, engleski seter, vodič Vladimira Dvorakova, Češka

Suci u baražu za kontinentalne ptičare: Nenad Vujanović, Zlatko Piteša i Marco Piva

Suci u baražu za otočne ptičare: Nenad Vujanović, Zlatko Piteša i Hari Herak

I ovoga puta završetak karlovačke manifestacije uz delicije ispod šatora na samom terenu završavaju ovaj dan i ekipe sele u Veliku Goricu.

Što se tiče Velike Gorice ona je već odavno dobro poznato mjesto lovnih znalaca i vrsnih lovnih kinologa te pruža izvanredne terene i doživljaj pasa u traženju prepelica.       

Rezultati za kontinentalne ptičare baterija A:

 1. mjesto odličan Grimi – Ringo od Postića, njemački oštrodlaki ptičar, vodič Nikolina Košćević, Hrvatska

Rezultati za kontinentalne ptičare baterija B:

 1. mjesto odličan Aris, njemački oštrodlaki ptičar, vodič Zoran Postić, Hrvatska
 2. mjesto vrlo dobar Hjoltrunds Dante, njemački oštrodlaki ptičar, vodič Bojan Valenčić, Slovenija

Rezultati za otočne ptičare:

 1. mjesto I. odličan Duka, engleski pointer, vodič Janos Gellen, Mađarska
 2. mjesto II. odličan Ose del Sammarinese, engleski pointer, vodič Franko Geržinić, Hrvatska

I na kraju, bez lažne kurtoazije, posebnu zahvalu valja izreći najtrofejnijem hrvatskom i svjetskom lovnom kinologu Hariju Heraku koji je svojim osobnim ugledom doveo velik broj takmičara iz drugih Europskih zemalja te također pomogao pri dolasku uvaženog suca gospodina Marca Piva iz Italije s kojim je zajedno na potpuno volonterskoj bazi pomogao u organizaciji i suđenju ovih već sada prestižnih lovno – kinoloških manifestacija u Karlovcu i Velikoj Gorici na čemu mu istinski i od srca zahvaljujemo.

Portal 

Divljač i Psi

 

hostgator coupons 2013