Psi Sokolarenje Divljač Lovačko oružje

Prvi vikend u mjesecu rujnu najavljen je od strane kinološkog društva Karlovac pred gotovo mjesec i više dana kao jedinstvena prilika da se na početku lovne sezone ljubitelji lovne kinologije okušaju u ispitu u radu u polju na prepelicu te lovnokinološkoj discilplini Svetom Hubertu također na prepelicu. Otvorene karlovačke ravnice u dolini rijeka smještene u samom srcu Hrvatske, u Gradu susreta – Karlovcu, ovoga puta pokazale su da nakon 6 godina od prve međunarodne utakmice pasa ptičara sada već tradicionalnog kupa „ALKA“ postaju lovno kinološka meka puno širih i ozbiljnijih razmjera. Lovno kinološki vikend započeo je još u petak kada je održana smotra i ispit prirođenih osobina pasa ptičara na kojem je sudjelovalo 11 pasa što je veliki pomak nakon „raskola“ na lovce i kinologe ili kinologe i lovce, već kako tko hoće ma koliko god to žalosno za hrvatsku lovnu kinologiju bilo.

Prekrasna "Vila Jezero" kao mjesto okupljanja takmičara.

Nastavak, ili točnije rečeno pravi početak, slijedio je u subotu ujutro sa manifestacijom ispita u radu pasa ptičara u polju na prepelice. Čitavu noć i nekoliko dana ranije oči svih prijavljenih natjecatelja bile su uprte u vremensku prognozu i nebo, koje je obećavalo izrazito kišnu noć i još kišovitiji dan. Tako je bilo i na samom početku. Preko 30 natjecatelja gledalo je ujutro u kišu koja je nesmiljeno padala. Ipak, kako lov i lovna kinologija ne poznaje vremenske prilike i neprilike kao prepreke, nešto sporijim ritmom odrađivao se ždrijeb i formirale su se baterije.

Okupljanje prije početka turnusa.

Konačno, nakon sat vremena bile su spremne tri baterije kontinentalnih ptičara od kojih su jednu sačinjavali samo vajmarski ptičari te druge dvije baterije kombinacije oštrodlakih, kratkodlakih i dugodlakih ptičara uz epanjel bretone te baterija otočnih ptičara. Ovakav broj baterija u prvoj utakmici sezone i to na prepelicu izazvao je respekt svih među nama. Posebno zadovoljstvo među organizatorima je bilo to što su među natjecateljima bili vodiči svjetskog kalibra koji su do Karlovca potegli čitavu noć iz gotovo osamsto kilometara udaljenog Praga i to prvakinja svijeta Vladimira Dvorakova te gospodin Miroslav Kalik koji je bio i viceprvak svijeta u radu pasa ptičara. Ostali takmičari koji su svojom nazočnošću uveličali ovu manifestaciju pristigli su iz  susjedne Slovenije zatim Karlovca, Splita, Zadra, Kutine, Zagreba itd. Svakako, da bi i kvaliteta natjecanja na ovoj prestižnoj manifestaciji bila na najvišem nivou pobrinuli su se međunarodno priznati FCI suci na čelu sa najtrofenijim svjeskim lovnim kinologom Harijem Herakom koji je do sada učinio veliki doprinos unaprijeđenju karlovačke lovne kinologije, uz koga su svoje znanje i iskustvo stavili poznati suci utakmica pasa ptičara gospodin Nenad Vujanović, Davorin Andrijašević i Zlatko Piteša.

 

Ispit u rada pasa ptičara u na prepelicu

Kao što je već ranije navedeno, prvoga dana formirane su četiri baterije koju su se zaputile na teren Lazina. O samoj kvaliteti terena dovoljno je reći kako su prema riječima Heraka, ali i našeg također svjetskog prvaka Davora Gmižića zaista idealni, otvoreni, pregledni i široki tako da su se sve baterije sa jednog mjesta selile u sredinu, lijevo ili desno pa su tako svi takmičari i sudionici mogli vidjeti sve natjecatelje. Od starta se je vidjelo da divljači na terenu ima više nego dovoljno te su pojedini takmičari i njihovi psi imali popularno zvano „minsko polje od divljači“ što znači prepelicu viška koja se znala podići i tako ih diskvalificirati. Naravno ovakva, nazovimo to takmičarska nesreća, nikoga ne čini žalosnim nego sretnim što divljači ima u tolikom broju. Po završetku svih četiriju baterija iznesene su relacije i konačni plasmani. Svakako valja naglasiti da su među otočnim ptičarima psi gospođe Dvorakove ostavili utisak na one koje su ih gledali tijekom rada u turnusu kao i dugodlaki njemački ptičari gospodina Kalika među kontinentalnim ptičarima. Ono što treba i posebno pohvaliti je ljubitelje vajmarskih ptičara koji su pokazali da ova izrazito lijepa pasmina lovačkih pasa itekako ima mjesto u praktičnom lovu.

Idealni karlovački tereni za takmičenje pasa ptičara.

Ivo Šerić iz Splita sa epanjel bretonom prije turnusa.

Otočni ptičari, baterija A,  suci Vujanović/Andrijašević:

  1. Mjesto

1        odličan, CACT-HR, Alex, engleski seter, vlasnica i vodič Vladimira Dvorakova, Češka

  1. Mjesto

2 odličan Arkain del Gimmi, engleski seter, vlasnica i vodič Vladimira Dvorakova, Češka

Kontinentalni ptičari:

Baterija B, suci Hari Herak:

  1. Mjesto, 1 odličan, Frey izpod Kuma, vajmarski ptičar, vlasnik i vodič Bojan Valenčić, Slovenija
  2. Mjesto, vrlo dobar, Reichst do Gut vom Reindel, Kroatien, vajmarski ptičar, vlasnik i vodič Branimir Reindl, Hrvatska

 

Aport vajmarskog ptičara i FCI sudac Hari Herak.

 

Baterija C, suci Hari Herak:

  1. Mjesto, vrlo dobar, Ara, njemački kratkodlaki ptičar, vlasnik i vodič Bojan Bilanđić, Hrvatska
  2. Mjesto, vrlo dobar, Gyurkovari Becses, kratkodlaka mađarska vižla, vlasnik i vodič Petra Dežman, Slovenija

Baterija D, suci Vujanović/Andrijašević:

  1. Mjesto, 1 odličan CACT-HR, Duro, njemački dugodlaki ptičar, vlasnik i vodič Miroslav Kalik, Češka
  2. Mjesto, vrlo dobar, Asta, epanjel breton, vlasnik i vodič Martino Klapan, Hrvatska
  3. Mjesto, vrlo dobar, Hela od Latinšera, epanjel breton, vlasnik i vodič Ivo Šerić, Hrvatska

 

Pobjednici ispita u radu u polju na prepelicu (s lijeva na desno): Ivo Šerić, FCI sudac Nenad Vujanović, Miroslav Kalik, FCI sudac Davorin Andrijašević, Martino Klapan, Vladimira Dvorakova.

 

Lovno kinološki kup Sveti Hubert na prepelicu

Drugoga jutra na kupu Svetog Huberta „Četiri Rijeke na prepelicu“ okupio se ponovno zavidan broj takmičara. Tako su za teren formirane dvije baterije ženskih takmičarki koje svakako valja posebno spomenuti i pohvaliti, a to su Nikolina Košćević, Vladimira Dvorakova, Marija Plenković i Petra Dežman. Uz njih su formirane i dvije baterije muških takmičara među kojima su ponovno bila iskusna imena lovnih kinologa i hubertaša. Odlaskom na teren započelo je i natjecanje koje su ovoga puta otvorile hubertašice. Prva na redu bila je Vladimira Dvorakova sa engleskim seterom Arkain del Gimmi koji je prethodnog dana na ispitu u radu napravio 2 odličan. Ovaj turnus ostavio je sve koji su ga gledali, a to su bili gotovo svi natjecatelji izuzev lovkinje koja je zpočela svoj turnus huberta u susjednoj bateriji, potpuno bez teksta. Engleski seter je napravio apsolutno savršen turnus u ovom tipu manifestacije na prepelicu po širini i dubini bez i jednog zvižduka takmičarke, bez i jednog poziva psa od početka do kraja sa markom na prepelicu, apsolutnom mirnoćom na polijetanje, pucanj i odstrjel prepelice te savršenim aportom. Ovaj turnus potpuno je srušio i zadnji plasirani mit ili bolje rečeno laž kako pod navodnicima „takmičarski“ psi ne mogu biti korisni u praktičnom lovu. Da pače, svi prisutni, pogotovo u muškom dijelu konkurenciju su zaključili kako ovakav rad psa i lovca malo tko u muškoj konkurenciji može dostići a kamoli biti bolji. Nastavak rada protekao je u odličnom ritmu sa zaista obiljem divljači i odličnim radom pasa s time da su takmičari uz obilje prepelica pronašli i oko 20-tak kljunova fazanske divljači koja nije bila predmet lova pa nisu mogli izvršiti odstrjel no svi su uživali u radu pasa. Konačni završetak rada po baterijama donio je i baraž u ženskoj konkurenciji između lovkinje Dvorakove iz Češke i lovkinje Dežman sa vižlom iz Slovenije koja je u baraž ušla sa dvije marke psa ali i promašajem hica na divljač. Ženski baraž je ponovno završio sa izvanrednim turnusom Vladimire Dvorakove i Arkain del Gimmia na izrazito visokoj temperaturi te nije bilo divljač i odstrjela dok Petra Dežman nije imala odstrjela niti u baražu te sukladno tome nije niti mogla konkurirati za prvo mjesto.

Muška konkurencija za baraž nije imala kandidate iz obje baterije te je pobjednik postao Zoran postić sa psom Arisom, oštrodlakim njemačkim ptičarom, za čiji su turnus suci iz njegove baterije dali objašnjenje kako je rad već iskusnog Postića i njegovog Arisa bio besprijekoran u svim segmentima sa apsolutnom korektnošću i radom psa kao i lovca.

Miroslav Kalik nakon turnusa u Svetom Hubertu sa dugodlakim njemačkim ptičarom.

Finalni poredak glasio je:

Sveti Hubert ženska konkurencija:

1. Mjesto

Vladimira Dvorakova sa psom Arkain del Gimmi, engleskim seterom, iz Češke

2. Mjesto

Petra Dežman sa psom Gyurkovari Becses, mađarskom vižlom, iz Slovenije

Vladimira Dvorakova iz Češke pobjednica u Svetom Hubertu.

Sveti Hubert muška konkurencija:

  1.    Mjesto

Zoran Postić sa psom Arisom, njemačkim oštrodlakim ptičarom, iz Hrvatske

 Zoran Postić pobjednik u Svetom Hubertu.

Finalno možemo zaključiti kako je grad u srcu Hrvatske koji nosi ime Grada susreta – Karlovac, postao sa svojim idealnim ravničarskim terenima apsolutno ključno mjesto Hrvatske ali sve više i europske lovne kinologije širih razmjera jer su u dva dana nastupila 54 psa iz Hrvatske, Slovenije i Češke. Velika zasluga ovom i prethodnim događajima koji su podigli karlovačku lovnu kinologiju idu gradu Karlovcu i gradonačelniku Damiru Jeliću te karlovačkom županu Ivanu Vučiću koji su dali sve potpore kako bi se ove manifestacije mogle održati sukladno Strategiji razvoja lovnog turizma Karlovačke županije koja je za sada prva i jedina u Rešublici Hrvatskoj. Ono što na čemu sada svakako valja dodatno poraditi je povećanju fonda jedine isplative sitne divljači, i to prvenstveno trčke, fazana i zeca, koje su oduvijek nosile lovni turizam karlovačkog kraja.

Portal

Divljač i Psi

hostgator coupons 2013